Flow v vsakodnevni praksi

Včasih smo verjeli, da Flow deluje kot stikalo (vklopljeno/izklopljeno), toda zahvaljujoč raziskavam Harvardskega kardiologa Herberta Bensona zdaj vemo, da je Flow v resnici štiristopenjski cikel, pri katerem je vsaka stopnja podprta z različnimi in natančnimi spremembami v delovanju možganov. Preden lahko vstopite v naslednjo stopnjo, se morate uspešno prebiti skozi vse stopnje pred tem.

Steven Kotler in Jamie Wheal, vodilna strokovnjaka za Flow, ki sodelujeta z največjimi podjetji na svetu, zelo lepo opisujeta Flow cikel skozi štiri stopnje:

 • Napor
 • Sprostitev
 • Flow in
 • Okrevanje

Prva stopnja: Napor

Začetek Flow ciklusa in stopnja z največ frustracije. Čeprav nas Flow dvigne neverjetno visoko, se lahko začne zelo nizko.

Napor je obremenitvena faza. Možgane obremenjujemo, nato pa celo preobremenjujemo z informacijami. In zato je možganska prefrontalna skorja (PFC),ki je v Flowu deaktivirana, v stopnji Napora hiperaktivna. Na tej stopnji se učimo. Za pridobivanje veščin in informacij potrebujemo zavestni um, kar nam omogoča PFC. Vendar to pomeni, da je lahko naš notranji kritik, ki med Flowom molči, med Naporom žal zelo glasen.

Zakaj? Flow temelji na avtomatski nezavedni obdelavi podatkov iz možganov, vendar avtomatizacija najprej zahteva delo in napor. Vaše veščine morate obvladati počasi in zavestno, preden so jih možgani sposobni izvajati brezhibno in nezavedno. Brezhibna nezavedna obdelava je eden od razlogov, zaradi katerih je Flow »tekoč«. Ko možgani vedo, kaj morajo storiti, to storijo. Najprej pa se moramo naučiti, kaj storiti, kar se zgodi v Naporu.

Na tej stopnji odkrijemo tisto lekcijo o vrhunskem delovanju: naša čustva ne pomenijo tega, kar mislimo, da pomenijo. Stopnja Napora je po definiciji frustrirajoča. Za večino ljudi je frustracija znak, da se premikajo v napačno smer, da je čas, da se ustavijo, premislijo in se na novo odločijo. Toda v Naporu je frustracija znak, da se premikate v pravo smer. Flow leži v tej smeri. Nadaljuj!

Praktičen nasvet:

 • Na tej stopnji uporabite lastne Flow sprožilce (v praksi jih spoznate na Leader in Flow) sebi v prid. Nikoli ne izvajajte Napora izven svojega Flow kanala (ravnotežja med izzivi in vašimi trenutnimi sposobnostmi), brez jasnih ciljev ali možnosti za zagotovitev takojšnjih povratnih informacij.
 • Če ste res obtičali, za sprožilec uporabite novosti, kompleksnost in nepredvidljivost - kar pomeni, da premaknete svoj Napor na področje nečesa novega. Prepričajte se, da je vaš osebni sistem za prepoznavanje vzorcev dobro založen in da s slabim razpoloženjem ne blokirate ustvarjalnosti. In, če jo, uporabite hvaležnost, vadbo, spanje in podobne metode, da ponastavite svoje razpoloženje.

Druga stopnja: Sprostitev

Med Naporom je prefrontalna skorja hiperaktivna. Vročično dela na reševanju problemov. Ob Sprostitvi se želimo sprostiti in se prepustiti. Cilj je odvrniti misli od problema. To nam omogoča, da odgovornost obdelave informacij prenesemo iz zavestnega v nezavedno.

Sprostitev je obdobje inkubacije. Gre za to, da možganskemu sistemu za prepoznavanje vzorcev dovolite, da nekaj časa nezavedno obdeluje problem - medtem ko vi na zavednem nivoju počnete druge stvari. Raziskave so pokazale, da je za stopnjo Sprostitve najboljša nizka stopnja telesne aktivnosti. Pojdite na dolgo vožnjo z avtomobilom. Sestavite model letala. Delajte na vrtu. Igrajte kitaro. Rišite, pojdite na pohod ali berite knjigo.

Tu so tri nasveti za Sprostitev:

 • Ne izčrpavajte se. Ta stopnja zaenkrat odvrača pozornost od problema, vendar boste potrebovali energijo, da se ga boste pozneje spet lotili. Če se izčrpate - na primer s težkim treningom - boste morali pred ponovnim zagonom jesti in spati.
 • TV ne bo deloval. Za sprostitev so potrebni možganski valovi v območju Alfa, vendar nas hitri tempo televizije nenehno vleče nazaj v Beta, kar je odgovor na stres.
 • Prilagodite izvedbo stopnje Napora konkretnim potrebam. Ko ste v dolgem Naporu - na primer, ko poskušate napisati knjigo ali ustanoviti podjetje ali se naučiti podrobnosti teorije verjetnosti - je po trdem delu Sprostitev smiselna. Toda za tiste situacije, ko Napor pride v hipu- ko greste na vožnjo z gorskim kolesom in pot nenadoma postane strma in nevarna - kako se potem premaknete iz Napora v Sprostitev? Isti postopek, krajši časovni okvir. Za poznejši vstop v Flow morate odzvati z vašo aktivnostjo. Uporabite vso energijo, ki vam je na voljo in preglasite željo možganov po varčevanju z energijo. Nato se takoj Sprostite.

Tretja stopnja: Flow

V tretji fazi cikla pridemo v Flow. Najlažji način, da ostanete tam čim dlje je, da se izognete štirim strašljivim oviram za Flow:

 • Odvračanje pozornosti in prekinitve so najpogostejši razlog, da ljudje izstopijo iz Flowa. In ko ste enkrat zunaj, se je težko vrniti.
 • Potem pride do negativnega razmišljanja. Flow je zelo ustvarjalno stanje, v katerem možgani lovijo povezave med informacijami in znanji. Takoj, ko začnete razmišljati negativno, izgubite to sposobnost. Še huje, to ponovno vključi naš PFC, ponovno vklopi notranjega kritika in sabotira vse naše napore.
 • Neoptimalna aktivacija: Če nimate energije za boj, sploh ne morete vstopiti v Flow. Isto velja, ko ste že v Flowu. Če nimate energije, da bi tam tudi vzdržali, boste hitro podlegli utrujenosti in ne boste mogli dolgo vztrajati na tej stopnji. Tudi zato so pomembne prehrana, aktivno okrevanje, higiena spanja in redna vadba. Vse to vam daje najboljše možnosti za optimalno aktivacijo v vsaki situaciji.
 • Pomanjkljive priprave: To lahko pomeni telesno ali psihično pripravo. V vsakem primeru, če niste avtomatizirali ključnih veščin in sposobnosti, ne morete priti v Flow.

Proaktivno pa lahko, za daljši in globlji Flow, uporabite ojačevalnike Flowa:

 • Stanja mikroFlowa (kratkih vrhunskih prebliskov) lahko pretvorite v stanje makroFlowa (podaljšanje stopnje Flowa) preko dopamina in norepinefrina. To dosežemo preko različnih sprožilcev Flowa. Še najbolje preko serije sprožilcev, ki jih uporabite istočasno. Zvišajte raven novosti, kompleksnosti ali nepredvidljivosti tega, kar počnete. Bodite bolj ustvarjalni v svojem pristopu. Rahlo povečajte raven izziva. Dodajte malo več tveganja. Vse to naenkrat izjemno poveča količino dopamina in norepinefrina v naših možganih, ki sta ključna za vzpostavitev in zadržanje Flowa.

Četrta stopnja: Okrevanje

Flow je stanje visoke energije. Kar je gor, mora, prej ali slej, priti dol. Zato je po koncu stopnje Flowa še stopnja Okrevanja. Pri okrevanju si napolnimo baterije. Pomembna je prehrana, sončna svetloba in spanje.

V Flowu se bistveno poveča sposobnost učenja. Toda, da bi možgani prenesli informacije iz kratkotrajnega zadrževanja v dolgoročno shranjevanje, je potreben globok spanec z Delta možganskimi valovi. Konsolidacija pomnjenja, kot imenujejo proces, zahteva te Delta valove. To je še eden od razlogov, zakaj ne moremo živeti življenja polno Flowa brez rednega počitka.

 • Pasivno okrevanje - televizija in pivo - ne bo delovalo. Aktivno okrevanje je čuječnost, savne, raztezanje, solne kopeli, masaža, ledene kopeli in podobno.
 • In aktivno okrevanje zahteva delo! Po napornem dnevu se nam lahko zdi že priprava za okrevanje kot junaško opravilo. Če vas zanima čimprejšnji premik skozi Flow cikel, da se lahko čim prej in čim večkrat in čim dlje vrnete v stopnjo Flow, se morate resno lotiti stopnje Okrevanja. Če na tej stopnji ne napolnite rezervoarjev, potem nikoli ne boste pripravljeni na tisto, kar spet sledi: nov ciklus in v njem najprej stopnja Napora.

Bi radi vse to prenesli v lastno vsakodnevno prakso? Saj veste, kje nas najdete 😉