Kje je vaša motivacija za vsakodnevno delo?

Občasno se je ob vsakodnevnem norenju potrebno ustaviti in vprašati:

Zakaj sploh delam to, kar pač delam? Kaj je vir moje motivacije?

Motivacija je sporočilo v naših možganih: »Hej, dvigni se in naredi TO stvar, pomembno je za tvoje preživetje!« Če je sporočilo dovolj prepričljivo, TO dejansko tudi naredimo. Kdaj pa JE DOVOLJ prepričljivo?

Človeka poganja osnovna evolucijska potreba po preživetju. Da bi si zagotovili večjo verjetnost za preživetje, vsi mi nabiramo čim več resursov – denar, hrano, trajnejšo lastnino, družbeni status in moč. Na začetku je pomembno, da jih imamo dovolj zase, ko pa presežemo to osebno imaginarno mejo, jih nabiramo še za svojo skupnost: partnerja, otroke, sorodnike, sodelavce, podjetje, celotno družbo. Do resursov lahko pridemo na dva načina: lahko se za njih borimo z drugimi in jih premagamo v boju za omejene resurse, lahko pa se odrečemo temu boju in nove resurse ustvarjamo sami. Temu v moderni družbi rečemo inovativnost, kreativnost. In tu se skrivajo resnični potenciali, ki jih moramo aktivirati.

Dokler so naši osnovni motivatorji zunanji, nas motivira denar, lastnina, sex, slava, status. Nobelovec Daniel Kahneman je ugotovil, da so ti motivatorji v direktni korelaciji s prihodki vse do določene meje (v ZDA 75.000$/leto).Takoj, ko se prihodki povečajo nad to mejo, bazične, zunanje motivatorje, zamenjano notranji motivatorji. Kar naenkrat nam je bolj pomembna

  • radovednost (delo na zanimivih projektih),
  • osebna strast (v smeri naših dolgoročnih fokusov),
  • osebno poslanstvo (delo na projektih, ki prinašajo spremembo),
  • avtonomija (možnost upravljanja z lastnim časom) in
  • mojstrstvo (vrhunsko delovanje na področju osebnega poslanstva).

In na tej stopnji postane igra, ki jo imenujemo človeško življenje, zares zanimiva. Tu nastajajo najboljše ideje, ki nam omogočajo kreiranje novih resursov, predvsem pa izjemno povečajo občutek sreče in zadovoljstva z življenjem.

Na Leader in Flow se v praksi ukvarjamo s prehodom udeležencev na aktivacijo prej omenjenih notranjih motivatorjev, kar jim omogoča kreativnejše upravljanje svojega delovanja in delovanja ekipe, ki jo vodijo. Posledično to pelje k višji stopnji sreče in zadovoljstva.

Te zanima, kako delovati na lastnih notranjih motivatorjih?