Leader in Flow poletje

Že globoko v poletje smo zaključili pomladansko izobraževanja Leader in Flow. Deset izjemnih voditeljev iz zelo različnih okolij je več kot štiri mesece razvijalo svojo teorijo in prakso voditeljstva in vrhunskega delovanja na zahtevo.

Bilo je intenzivno, zahtevno, inspirativno in nagrajujoče. Ustanovitelji in direktorji podjetij, vodje kompleksnih mednarodnih timov, inspiratorji mladih podjetnikov in podjetnic, povezovalci kompleksnih idej v smeri globalnih rešitev - kakšno plodno okolje za preverjanje teoretičnih konceptov v praksi! Vsi udeleženci so na lastni koži preizkusili, kako je stopiti iz cone udobja, tudi ko si prepričan, da te nič več ne more presenetiti.

Vse to je bilo možno, ker so vsi udeleženci zelo hitro sprejeli dejstvo, da so oni tisti, ki določajo lasten naslednji korak. Oni so tisti, ki sprejmejo impulze iz okolice in ne dovolijo, da postanejo žrtve zunanjih okoliščin, temveč jih preslikajo na platno svoje vizije in jih vgradijo v svoj naslednji korak. To je zelo pomemben korak v razvoju leaderja, ki nam omogoča, da ne prispevamo k razvoju tipičnih vzorcev vedenja v družbi:

•  Nenehnega iskanja priznanja MOJE žrtve (Vse delam za podjetje, za družbo, za družino, za zakonca, za vas…)

•  Moralnega elitizma (Saj jaz EDINI delam prav, pa tega nihče ne opazi!)

•  Pomanjkanje empatije do bolečine in trpljenja drugih (MENI je najtežje, zato imam pravico biti agresiven in sebičen!)

•  Neprestani prepiri o žrtvovanju v preteklosti (ideološko delitvene teme, fokus na grozno preteklost ali strašno bodočnost, fokus na vzroke in posledice, ne pa na rešitve…)

Psiholog Scott Barry Kaufman je v reviji Scientific American na to temo objavil vrhunski članek Unravelling the Mindset of Victimhood. Odlično branje ( zasnovano na znanstvenih raziskavah) za prepoznavo lastnih vsakodnevnih vzorcev, ki nas ovirajo pri razvoju in rasti, pa se jih niti ne zavedamo. Še bolj pomembno je to za tiste, ki bi morali voditi druge s pozicije kreatorja in ne žrtve ter v tej smeri razvijati svojo ekipo!

Eden od bolj znanih citatov Abrahama Maslova je

“When all you’ve got is a hammer, every problem looks like a nail.”

Zelo pomembno je, da je v »orodjarni« voditelja veliko orodij, ki jih obvlada v praksi. To nam omogoča, da si v različnih situacijah omislimo situaciji primerna orodja in ne delujemo na privzgojenem ali prirojenem avtopilotu (s kladivom), ki nas vedno pripelje do enakih, predvidljivih vzorcev delovanja, ki pa niso vedno primerni za vse situacije.

V času informacijske inflacije nam je na voljo celo preveliko število orodij. Sami moramo oceniti katere in koliko jih lahko obvladamo v praksi, saj je povprečna žaga, ki smo jo že uporabili in nam je domača, veliko bolj uporabna od vrhunskega CNC stroja, za katerega se nam ne sanja, kako naj se ga lotimo. Ista analogija velja tudi za razvoj naših možganov in telesa. Dovolimo si v praksi preizkusiti drugačne fizične in mentalne koncepte, raziskovati področja čez rob lastnega udobja in si na ta način ustvariti lastno zbirko orodij, ki nam bodo dejansko na voljo, ko bo res potrebno. Preverjen koncept postopnosti (nauči se – preizkusi – uporabljaj – uči druge) dokazuje, da preskakovanje korakov in želja po pospešenem napredku »brez lastne kapljice znoja« ne pripelje do dolgoročnega uspeha.  

Jesenska skupina Leader in Flow se že oblikuje. Če želite nadgraditi vašo zbirko orodij, jo v nadzorovanem okolju preizkusiti v praksi in se naučiti, kako delovati najbolje takrat, ko je to najbolj potrebno, je to lahko vaša skupina. Na strani leaderinflow.si se prijavite za osnovni informativni pogovor (osebno ali po telefonu), kjer boste lahko pojasnili vaša pričakovanja, jaz pa vam bom odgovoril na vsa dodatna vprašanja. Po pogovoru boste lažje presodili, kako lahko Leader in Flow pripomore k vašemu osebnemu in poslovnemu razvoju.

Ne sprašujte se, kaj potrebuje svet. Vprašajte se, kaj potrebujete VI, da naredite korak naprej. Svet potrebuje več takšnih ljudi.

Uživajte v vsakem dnevu,