Ne zrasteš na nivo lastnih pričakovanj, temveč padeš na nivo svojega treninga!

V mladosti sem velikokrat dobil nasvet »Uči se na tujih napakah!« Nasvet je čisto na mestu, usmerja nas v opazovanje okolice ter nadgradnjo delovanja v smeri izboljšanja praks, ki ne delujejo. S časom pa sem spoznal tudi drugo plat te prakse: ko napako narediš sam in posledično osebno doživiš njene posledice, se te to dotakne veliko bolj. Potrebno je imeti zdravo ravnovesje med učenjem iz napak drugih ter hrabrostjo ter sprejemanjem lastnih napak na poti lastnega delovanja.

V začetku moje vodstvene kariere sem imel priložnost in čast voditi manjše podjetje v sklopu večje skupine. Kar nekaj let smo delovali uspešno, v določenem trenutku so se lastniki odločili, da vsa podjetja združijo in prestrukturirajo. Vsi člani moje skupine, vključno z menoj, smo se počutili razočarano, če ne celo »izdano«. Osebno sem, v pogovoru s starejšim članom skupine, izjavil: «Po takšni izkušnji nikoli več ne bom direktor!« Zamišljeno me je pogledal, in mi počasi odgovoril z vprašanjem/trditvijo: «Ali pa boš ravno zaradi tega še boljši?!« Njegova izjava me v tistem trenutku ni najbolj potolažila, skozi leta pa sem se je velikokrat spomnil, še posebej pri pomembnih odločitvah. Moje vodilo je postalo:

»Ne morem vplivati na VSE okoliščine poslovnega okolja, lahko pa vplivam na VSE moje posledične reakcije!«

In takšen mindset ima Luka Rast, mlajši udeleženec programa Leader in Flow. V preteklosti so se je ogromno učili na napakah drugih, sedaj pa že nekaj časa hrabro stopa po poti samostojnega delovanja. Kar nekajkrat so je že opekel, pa ga to ni potrlo, Še več, osebne »poraze« je doživel kot močno vzpodbudo, da bo naslednjič zadevo izpeljal drugače in bolje. Ve, da je potrebno hrabro stopati v smeri osebne vizije. Ne ve še vsega, se bo pa na poti skozi prakso naučil. In zaveda se, da ne zrasteš na nivo lastnih pričakovanj, temveč padeš na nivo svojega treninga!

Program Leader in Flow je celovita izkušnja. Poleg teorije (osnovnega znanja), nam omogoči delitev izkušenj med udeleženci (napake drugih). Najpomembnejše pa je, da vse stvari takoj preizkusimo v praksi (lastne napake), in na ta način koncepte integriramo v lastno zakladnico voditeljskih orodij.

Vam ta koncept zveni dobra odskočna deska za vaše bodoče vrhunsko delovanje?