Peak Performance Leadership

V nekaterih preteklih zapisih sem podrobneje predstavil svoj pogled na tri največje praktične izzive sodobnega voditelja:

  1. V organizacijah imamo preveč Managerjev, premalo Leaderjev.
  2. Po večini izobraževanj imamo izjemno slab prenos naučenega v prakso.
  3. V pričakovanju vrhunskega delovanja v najbolj pomembnih trenutkih - upamo na srečo.

Poglejmo jih podrobneje.

Manager/vodja je titula, ki ti jo je podelil nekdo, ki je po klasični hierarhiji nad tabo. Prepoznal je tvoje pretekle dosežke in na osnovi tega upa, da boš tudi v bodoče deloval enako ali celo bolj uspešno. Dejstvo, da imaš titulo, pa v resnici nič ne govori o tvojem bodočem delovanju z novo ekipo. Sama titula ti ne omogoča takojšnjega zaupanja članov tvoje ekipe, konstruktivne debate na izzivih in deljenje skupne vizije uspeha. Čast voditeljstva, ki ti jo podeli vsak posamezen član tvoje ekipe, ki so po formalni hierarhiji pod tabo, si moraš zaslužiti s pravim načinom vodenja ter ustvarjanja ekipne dinamike, ki omogoča fokus na rezultate, prav tako pa poskrbi za počutje in razvoj čisto vsakega člana ekipe. Enostavna, a sistematično zelo povezana in celovita orodja programa Leader in Flow ti omogočijo najprej spremeniti sebe, kot posledico svojega delovanja pa spremeniti tudi svojo ekipo. In tu leži skrivnost uspeha.

Obstaja veliko formalnih in neformalnih načinov izobraževanja na tem področju. Velika večina jih uči prave stvari in za trenutek nas celo navdušijo z novimi koncepti in možnostmi, ki jih ponujajo. V realnosti pa je prenos teh konceptov v vsakodnevno prakso zelo slab, kajti moč osebnih in organizacijskih navad je prevelika, da bi lahko s kratkoročnim, enkratnim impulzom premagali vztrajnik rutin, ki se izvajajo že leta ali desetletja. Za to je potrebna postopnost in dovolj časa, kar ti program Leader in Flow ponudi skozi 4 mesece delovanja po konceptu »Nauči se – Vadi – Deluj – Uči druge« s podporo mentorja, osebnega partnerja, drugih članov skupine in on-line platforme.

Vsak od nas se večino časa trudi biti najboljša verzija sebe. Nerealno je pričakovati, da bomo v vsakem trenutku delovali vrhunsko, obstajajo pa dogodki, ko drugi, pa tudi sami od sebe to pričakujemo. In takrat ne smemo upati na srečo, temveč se moramo kot vrhunski voditelji na to pripravljati ter našo formo tempirati v slogu vrhunskih športnikov. Slednji vadijo po določenem dnevnem, tedenskem, mesečnem, letnem ritmu, kar njihovo splošno pripravljenost dviguje veliko bližje vrhunskosti, pred ključnimi trenutki pa imajo na voljo še svojo posebno rutino, ki jih zelo hitro in konsistentno pomakne v psihofizično stanje zanosa – FLOW. Skozi program Leader in Flow si vsak udeleženec ustvari lasten Flow koledar z aktivnostmi, ki so primerne njegovemu profilu in ritmu življenja, predvsem pa si ustvari lastno Flow rutino, ki jo redno uporablja kot svoje skrivno orodje za doseganje vrhunskih dosežkov ravno takrat, ko je to najbolj pomembno.

Vsi tri koncepti so tekom programa Leader in Flow zelo prepleteni, se sistematično prenašajo v prakso in zato zahtevajo resno delo, vas pa bodo zagotovo kot voditelja dvignili na povsem drug nivo in vam omogočili, da osebno in poslovno življenje upravljate veliko kvalitetnejše ter z vrhunskimi rezultati. In kar naenkrat ne boste imeli samo titule vodje, temveč vam bodo ljudje podelili čast, da ste njihov Leader. LEADER IN FLOW.