Premagajte ovire pri svojem delu

V poslovnem življenju se velikokrat srečujemo z »majhnimi« ovirami pri svojem delu, ki nam ne omogočajo delovanja na nivoju, s katerem bi lahko bili zadovoljni. Eden od udeležencev programa Leader in Flow, imenujmo ga Peter 😉, mi je že na uvodni, spoznavni kavi, opisal svoje trenutno stanje. 

»Moj dan se začne z odličnim načrtom, ki pa se mi podre že takoj, ko se zbudim. Če odmislim jutranja pričakovanja družine, ki ima seveda prioriteto, me šef in sodelavci takoj naskočijo preko urgentnih mailov, prioritetnih klicev, sprememb dogovorjenega, novih mini kriz, ki zahtevajo takojšnjo reakcijo. To se nadaljuje z mojim prihodom na delovno mesto in ne preneha vse do konca dneva. In tu ne govorim o koncu delovnega dneva – nič neobičajnega ni, da dobim mail ob 10h zvečer, ki predvideva odgovor takoj jutri zjutraj. Večina mojih načrtovanih, dolgoročno pomembnih aktivnosti iz načrta, se niti ne začne, kaj šele konča. Po mojem koledarju se pomikajo iz dneva v dan, tedna v teden, in čez čas enostavno izginejo.«

Na žalost sem Petrovo zgodbo slišal že prej ničkolikokrat. Vodje, ki imajo vedno premalo časa za pomembne zadeve, in še takrat, ko se jih lotijo, jih naredijo zelo povprečno. S časom »povprečno« za njih postane sprejemljivo, edino njihov notranji kritik jih občasno okrega in opomni, da to ni v redu. In tako se ujamejo v brezkončno negativno spiralo zniževanja samopodobe.

Seveda obstajajo načini, kako se izvleči iz vsakodnevnega mlinčka, ki nas izčrpava in nam ne dovoljuje, da bi večkrat delovali vrhunsko, in to ravno takrat, ko je to potrebno. Vendar – tako kot trenutna Petrova situacija ni nastala čez noč, se tudi sprememba delovanja na bolje ne bo zgodila čez noč. V programu Leader in Flow skozi čas neprestano delujemo v treh korakih:

Learn – Practice – Do

Ko se teoretično naučimo (Learn) opazovati ter na novo osmisliti delovno okolje ter lastno delovanje s pomočjo vrhunskih orodij, ta orodja takoj preizkusimo (Practice) z drugimi udeleženci ali z zaupanja vrednimi sodelavci. Ko nam orodje samo ni več tuje in smo samozavestni v njegovi uporabi, ga začnemo vsakodnevno uporabljati pri delu (Do) s svojim timom. Na ta način ne utrjujemo samo svojo podporno strukturo vrhunskega delovanja, ampak takoj vplivamo tudi na boljše delovanje naših sodelavcev. Teorijo vodenja prenašamo v prakso voditeljstva, ki dolgoročno deluje. Vprašajte Petra, njegova zgodba je sedaj popolnoma drugačna.