Skozi realnost vsakdana do dolgoročne vizije

Uspešni voditelji imajo vsaj dve skupni lastnosti:

  • Imajo vizijo za smiselno spreminjanje sveta.
  • Imajo veščine, izkušnje in strokovno znanje za uresničitev svoje vizije.

Obstaja pa tudi tretja stvar, ki je skupna večini vizionarjev:

  • Pogosto so nedosledni pri svoji sposobnosti izvajanja in uresničevanja svoje vizije (od začetka do konca)

To pomeni, da njihovi dobri nameni - čeprav so smiselni, preverjeni in podprti z vrhunskim znanjem - ostanejo neizpolnjeni.

Vsak vizionar lahko ustvari veliko dodane vrednosti, tudi če ne uspe v celoti uresničiti svojih sanj ali doseči svojega cilja. Toda razmislite o tragediji realnosti - obstaja nešteto vizionarjev, ki imajo načrt, znanje in spretnosti ... pa vendar se dobro, ki bi ga lahko dali od sebe, preprosto ne zgodi.

Zakaj se to zgodi? Kakšna je razlika med tistimi, ki nekaj začnejo in ustavijo, in tistimi, ki to začnejo in končajo? Kaj zadržuje potencialne spreminjalce sveta in dobronamerne vizionarje?

Ne gre za pomanjkanje vizije. Ne gre za pomanjkanje spretnosti. Ne gre niti za pomanjkanje časa (čeprav se včasih to lahko zgodi). Največkrat je krivec pomanjkanje jasnih ciljev. Jasni cilji so način za prenos velike vizije v realnost.

Veliki, zahtevni, težki cilji so naše daljše misije, ki lahko traja nekaj let. To so veliki koraki k našim velikim sanjam. Želim napisati knjigo ali postati zdravnik ali ustanoviti podjetje - vse to so veliki, težki cilji.

Jasni cilji so ravno nasprotje. To so majhni, vsakodnevni koraki, ki so potrebni za uresničitev tega poslanstva.

Poglejmo primer:

  • Postati odličen pisatelj je obsežen cilj, za katerega si lahko prizadevamo vse življenje.
  • Pisanje ene knjige je cilj, ki je eno stopnjo niže in lahko traja več let.
  • Vsak dan napisati 500 besed med 8.00 in 10.00 uro - to je jasen cilj.

Kako torej to izgleda v praksi? Dnevni seznam opravil.

Ustrezen seznam opravil je le niz jasnih ciljev za vaš dan in v osnovi je to recept za doseganje na prvi pogled nemogočih vizij.

Jasen cilj je majhno poslanstvo v smeri velike vizije.

In tukaj lahko preskočimo iz psihologije delovanja v nevro-kemijo človekovega telesa. Ko dosežete majhen cilj, za nagrado vaši možgani prejmejo dopamin, ki:

  • poveča fokus na nalogo, ki jo opravljamo,
  • poveča sposobnost prepoznavanja vzorcev,
  • poveča strast in pripadnost ter
  • vpliva na boljši prenos informacij in znanja iz kratkoročnega spomina v dolgoročno zakladnico znanja.

Na ta način tudi vaše telo podpira vašo vizijo. Jasni cilji delujejo kot prednostni seznam možganov, znižujejo kognitivno obremenitev in sistemu sporočajo, kje naj porabi svojo energijo.

V vsakdanjem življenju koncept jasnih ciljev ne pomeni nič drugega kot razdeliti kompleksne, dolgoročne cilje na koščke in jih ustrezno oblikovati v manjše, obvladljive cilje. Pomislite na dnevno obvladljiv izziv z ravno dovolj stimulacije, da zahteva vaš fokus, a ne preveč kompleksen, da vas ne vrže v stres. Najbolje je, če si dnevni spisek pripravite že dan prej, da vam je v trenutku izvajanja že na voljo.

Vsekakor vsak dan tudi omejite število ciljev na spisku. Telo in možgani imajo omejeno zmogljivost fokusiranega delovanja. Meni je šest do osem dnevnih ciklov delovanja v popolnem fokusu je čisto dovolj, da se pomaknem v smeri moje vizije, telo in um pa mi ni preobremenjeno. Vi ugotovite, kaj vam najbolj ustreza. Izvedite svoj poskus. Spremljajte, koliko stvari lahko naredite na dan in pri tem še vedno ostanete najboljša verzija sebe. Naredite to vsak dan nekaj tednov in našli boste vašo številko. Tako boste ne samo delali prave stvari na pravi način, tudi vsak konec dneva boste točno vedeli, če je bil vaš dan uspešen.

Pot do navidezno nemogoče vizije je vedno sestavljena iz majhnih, obvladljivih korakov - tako uspešni voditelji in vizionarji spreminjajo svet.

Povej mi ... kako jasni pa so tvoji cilji?